Værktøjer til den nye marketeer

Værktøjer til den
nye marketeer

Til dig der starter op med
markedsføring af din virksomhed

Hvis du skal i gang med at markedsføre din virksomhed, har du sikkert allerede fundet ud af at der er rigtig mange kommu­nika­tions­muligheder og specia­liserede værk­tøjer du kan bruge, når du skal udvikle dine ka­naler og indhold. Det kan være rigtig svært at beslutte sig for hvor det er vigtigst at starte og hvordan din kommunikation på forskellige digitale kanaler skal sammen­sættes, for at give den ønskede effekt.

Du skal som marketingansvarlig for din virk­somhed mestre en række forskellige mar­keting discipliner. Du skal måske stå for hjem­meside design og administration, hjemmeside- og søgemaskineoptimering samt løbende analyse.

Du skal jævnligt skabe nyt spændende indhold for at tiltrække besøgende, hvilket kræver færdigheder indenfor grafisk design, fotografi, billede og video redigering, viden om formater og filstørrelser.

Din markedsføring på sociale medier kræver planlægning og overblik og løbende indholdsudvikling der både er spændende og professionelt.

Du har brug for digitale værktøjer til alle disse opgaver og har sikkert allerede fundet ud af at det er svært at vælge mellem de mange muligheder. Mange værktøjer har en stejl indlæringskurve og mange koster penge at bruge.

I denne artikel gennemgår jeg en række værk­tøjer som jeg vil anbefale at du kigger på. De er delt i forskellige kate­gorier inden­for markedsføring så du nemmere kan se hvor de kan bruges.

Grafisk design

Design er en vigtig del af din kommunikation. Fra design af hjemmeside til opsætning af annoncer vil dit layout og design have indflydelse på hvor professionelt dit brand og dine produkter fremstår. Forkert eller manglende design kan påvirke dit salg negativt og det er defor vigtigt at have fokus på læsbarhed, farvesammensætning, kontraster og den korrekte mængde af luft mellem dine elementer.

Adobe Creative Cloud

Adobe Creative Cloud

Adobe Creative Cloud er det ultimative værktøj for en grafisk designer. Creative Cloud er en samling på mere end 20 applikationer til design, fotografi, video, hjemmeside, UX og sociale medier. Samtidig giver Creative Cloud adgang til vigtige integrerede elementer som farvepaletter og flere hundrede profesionelle skrifttypefamilier.

Adgang til alle apps i Creative Cloud pakken koster ca. 400 kr. Pr. Md og man abonnerer for et år ad gangen. Fotografipakken som indeholder Adobe PhotoShop, Lightroom og Lightroom Classic kan tilgås for Kr.93 om måneden ved et års binding.

Billedredigering

Adobe PhotoShop

Adobe Photoshop

Adobe Photoshop er det mest professionelle og brugte foto redigerings værktøj i verden. Programmet giver mulighed for at redigere, komponere og skabe smukke billeder, grafik og kunst på både computer og Ipad.

Tæt forbundet med PhotoShop er Adobe Lightroom der kommer i to udgaver, Adobe Lightroom og Adobe Lightroom Classic. Adobe Lighhtroom er tæt bundet op på Adobes Cloud løsning og giver mulighed for at tilgå og redigere dine billeder overalt hvor du er, via adgang fra computer, tablet og mobil. Adobe Lightroom Classic er optimeret til fotoredigering på din computer.

I Adobes pakke af fotoværktøjer findes også de to mobile værktøjer Photoshop Express og Photohsop Camera der giver adgang til optagelse og redigering på mobilen.

Skal du redigere billeder eller udvikle flotte grafiske elementer og ikke har lyst til at betale for Adobe Photoshop, er der flere alternativer du kan prøve.

Affinity Photo

Affinity Photo

Affinity Photo er den tætteste konkurrent til Adobe Photoshop. Dette professionelle program er udviklet specifikt til professionelle fotografer og designere og er fuldt kompatibelt med Photoshops egne formater samt alle andre kendte billede filformater. 

Mange syntes at Affinity Photo er bedre en Photoshop og et langt billigere alternativ til markedslederen. Affinity Photo er udviklet til både Windows og Mac og koster 479 Kr. Vil du bruge programmet på din Ipad skal du kun betale 189 Kr.

Photopea

Photopea er et online foto­redi­gerings­værk­tøj der kan læse en lang række profes­sio­nelle billede formater og filtyper, herunder Adobe Photoshop PSD, Adobe Illustrator AI samt .Sketch .PDF og næste alle standard formater som .jpg, .gif .png .tiff, .svg, .dds og RAW.

Vektorgrafik

Vektorgrafiki

Adobe Illustrator

Adobe Illustrator – en del af Adobe Creative Cloud er de facto indenfor udvikling af illustrationer og vektorgrafik på computer og Ipad. Adobe Indesign bruges af professio­nelle designere til at skabe sidedesigns til trykte og digitale medier. Sidst men ikke mindst er Adobe XD et af de førende værk­tøjer til udvikling af design og proto­typer til bl.a. hjemmesider.

Alternativer til Adobe Creative Cloud
Har du ikke lyst til at betale op mod 400 Kr. om måneden for at få adgang til alle Adobes professionelle værktøjer, findes der en række alternativer du kan prøve. Nogle er gratis med muligheden for at betale for premium funktioner.

Canva

Canva er et online værktøj der giver mulig­hed for at skabe flotte designs med bruger­definerede skabeloner. Canva er let at kom­me i gang med hvis du ikke har erfaring indenfor grafisk design.

Canva er som udgangspunkt gratis at bruge, men med premium abonnent får du også adgang til over 100 millioner lagerfotos, videoer, lyde og grafiske elementer. Canva Premium koster ca 800 Kr. om året og giver adgang for op til 5 personer i et team.

Blandt alternativerne til Canva er Snappa og Visme.

Inkscape

Inkscape

Inkscape er et gratis vektor program der tilbyder værktøjer til illustration og redi­ge­ring. Inkscape kan ligesom Illustrator arbejde i lag samt gruppere og låse dele af dit design mens du arbejder. Inkscape er branded mod semi professionelle designere som arbejder med SVG formatet. Inkscape er tilgængelig på Mac, Windows og Linux.

Udvikling af prototyper

Adobe XD

Adobe Xd

Adobe XD er et af de førende værktøjer til udvikling af design og prototyper til bl.a. hjemmesider og mobilapps. Adobe Xd er en del af Adobe Creative Cloud som du kan abonnere på for ca. 400 Kr. per måned.

Figma

Figma

Figma er det stærkeste alternativ til Adobe XD. Figma bruges af mange professionelle til udvikling og design af hjemme­sider og pro­to­typer. Skal du til at udvikle nyt hjem­me­side design, måske til en ny wordpress hjemme­side, så er Figma et uundværligt værktøj. Figma koster ca. 970 Kr. om året ved årligt abonnement og ca. 100 kr. om måneden ved månedligt abonnement uden binding.

Værdige alternativer til Adobe XD og Figma er Axure RP, Invision og Marvel.

Har du brug for hjælp?

Har du brug for hjælp til at komme godt i gang med din markedsføring? Hos Create­Lab får du rådgivning fra første kontakt. Vi hjælper dig med at lægge den rigtige stra­tegi, så du kan begynde at tiltrække kunder til din forretning på den mest økonomisk forsvarlige måde.